ZGODOVINA UPORABE TOBAKA

Pravijo, da so domačini Kolumbu, ko je leta 1492 prispel v Ameriko, najprej ponudili pipo tobaka. In tobakovec je takrat našel pot v Evropo. Ime Nicotiana naj bi dobil po Jeanu Nicotu, francoskemu ambasadorju v Lizboni. Nicot je bil med prvimi, ki so gojili tobak, in ga je tudi zanesel na francoski dvor. Beseda tobak naj bi ameriškim domorodcem pomenila tulec za vdihavanje tobačnega dima ali tudi zvitek suhih tobačnih listov za kajenje.

Tobakovec je torej rastlina iz roda Nicotiana, ki pripada družini razhudnikov in ima kar nekaj vrst in podvrst. Tobak, ki so ga najprej gojili v Franciji in Španiji, je bil Nicotiana Tabacum iz semen iz Mehike in Brazilije. Na Portugalskem in v Angliji so gojili Nicotiano Rustico iz semen iz Floride oziroma Virginije. Tobak so sprva kadili v pipah, a so cigare in cigareti sčasoma postali bolj razširjeni.

Prve tobačne tovarne so nastale v Havani na Kubi (leta 1853), v Angliji (leta 1856) ter v ameriških kolonijah (leta 1860). Trgovske in politične poti so ponesle tobak po vsem svetu in danes ga ni kraja, kjer ne bi kadili. Največ je k širitvi tobaka pripomogla industrijska masovna proizvodnja tobačnih izdelkov, predvsem cigaret. Poraba je strmo rasla v drugi polovici prejšnjega stoletja, potem pa se je, vsled vse večje ozaveščenosti o škodljivosti, začela ustavljati in v nekaterih zahodnih državah celo upadati.