POZITIVNI UČINKI OB PRENEHANJU ...

PO DVAJSETIH MINUTAH
Krvni pritisk i srčni utrip se vrneta na normalo, temperatura rok in stopal postane normalna.
PO OSMIH URAH
Vsebnost ogljikovega monoksida v krvi pade, vsebnost kisika pa se poveča, tako oba dosežeta normalno stopnjo.
PO ENEM DNEVU
Tveganje za srčni infarkt se zmanjša.
PO DVEH DNEH
Živčni končiči se začnejo obnavljati in čuta za vonj in okus se vrneta v normalno stanje.
PO NEKAJ TEDNIH
Krvni obtok se izboljša in hoja postane lažja, kapaciteta pljuč se zviša tudi za 30 odstotkov.
PO VEČ MESECIH
Poviša se splošno dobro počutje, simptomi kot so kašelj, zamašen nos, utrujenost, kratka sapa, se ublažijo; drobne dlačice v dihalnih poteh se obnovijo in začnejo delovati normalno. Vse to poveča sposobnost pljuč, da čistijo zračne poti in odpravljajo sluz, ter tako zmanjšajo možnosti okužb
PO ENEM LETU
Tveganje za obolenje srca in ožilja je za polovico manjše kot pri kadilcih.
PO PETIH LETIH
Tveganje za smrt za rakom pljuč je zmanjšano za polovico v primerjavi s kadilci, enako velja še za nekatere druge vrste raka.
PO DESETIH LETIH
Tveganje za smrt za rakom pljuč je podobno kot pri nekadilcih, rakotvorne celice so zamenjane z zdravimi celicami; tveganje za možgansko kap je zmanjšano skoraj na enako raven kot pri nekadilcih; tveganje za nastanek raka ust, grla, požiralnika, sečnega mehurja in slinavke je bistveno zmanjšano.

 

... IN OBROBNE MALENKOSTI

KAŠLJANJE
Drobni laski v pljučih, ki jih pomagajo čistiti, so se začeli obnavljati in opravljati svojo normalno funkcijo. Ko bodo pospravili z navlako, se bo kašelj umiril.
PRASKANJE V GRLU
Kajenje povzroči komaj zaznavno otopelost v ustih in grlu. Praskanje je znak, da se vrača občutljivost. Ponehalo bo v nekaj dneh, tačas pa pomagajo sirupi proti kašlju in čaj z medom in limono.
GLAVOBOL IN VRTOGLAVICA
Nivo kisika v krvi se začne višati, od tod vrtoglavica. Kdor pije kavo, mora upoštevati, da ima kofein brez cigaret močnejše delovanje. Pomaga malo več spanca, lahke telovadbe in svežega zrak
UTRUJENOST
Nikotin deluje tudi kot stimulant, zato se lahko pojavi občutek utrujenosti - in izgine po nekaj tednih.
SLABA KONCENTRACIJA
Kadar smo vajeni ob določenih dejavnostih kaditi, se je brez cigarete sprva težko zbrati. Pomagajo pogostejši premori in globoko dihanje.
ŽIVČNOST
To so ostanki nikotina v telesu - pomagajo sprehodi na svežem zraku, pitje večjih količin vode in kopanje, da se "izperejo" iz organizma
MOTNJE SPANJA
Sanje o cigaretah in kajenju ter zgodnje prebujanje pogosto spremljajo odvajanje. Pomaga globoko dihanje in vaje za relaksacijo.
SLADKARIJE
Sladkarije prinašajo namišljeno tolažbo in potešitev. Ker hkrati vsebujejo veliko kalorij, jih je pametno zamenjati z zdravo hrano in vodo.