KO NIKOTIN PRIDE V MOŽGANE

Človeški možgani so zgrajeni iz milijard živčnih celic. Te med seboj komunicirajo preko nevrotransmitorjev. Vsak nevrotransmitor je kot ključek, ki se natančno prilega določenemu receptorju na živčni celici. Ko nevrotransmitor najde receptor, se živčna celica aktivira.

Molekula nikotina je po obliki na las takšna kot nevrotransmitor acetilholin. Acetilholin in njegovi receptorji sodelujejo pri velikem številu telesnih funkcij, med drugim pri delovanju mišic, dihanju, srčnem utripu, učenju in spominu. Povzročajo tudi sprožanje drugih nevrotransmitorjev in hormonov, ki uravnavajo razpoloženje, željo po hrani, pomnjenje ... Torej, ko nikotin prispe v možgane, ga ti prepoznajo kot acetilholin

Kako nikotin povzroči odvisnost?
Nikotin tako v možganih stimulira tiste dele, ki dajejo občutje ugodja in zadovoljstva - povzroči namreč povišanje nivoja nevrotransmitorja dopamina. Dopamin (ki mu včasih rečejo molekula zadovoljstva) pa sodeluje pri ustvarjanju takšnih odvisnosti, kot sta kokainska in heroinska odvisnost. Znastveniki zato menijo, da je vpliv na dopamin tisto, kar neko substanco naredi za drogo.