KAJ VSE JE V CIGARETNEM DIMU?

KATRAN

Karcinogen

Zakaj kadilcem porumenijo prsti in zobje? Zaradi katrana. To je črna lepljiva snov, ki prenese strupe v pljuča kadilca. In ne pušča le obarvanih sledi na prstih, nohtih in zobeh, hkrati namreč povzroča raka na požiralniku in pljučih.

NIKOTIN

Strup

Nikotin je psihoaktivna substanca v cigaretah, zaradi njega kajenje postane odvisnost.
Nikotin je strup - rastlini služi kot obramba pred zajedalci, ljudje pa ga uporabljamo pri izdelavi pesticidov. V zadostni količini je smrtonosen, enako kot kačji strup.

BENZEN

Karcinogen in strup

Benzen se uporablja pri izdelavi črnil, gume, lakov in topil za barve, in je izjemno strupen. Potrjeno je, da povzroča raka in levkemijo pri ljudeh.

OGLJIKOV MONOKSID

Strup

Ne obstaja dovoljena ali nenevarna količina ogljikovega monoksida. Ta strupeni plin onemogoči, da bi se po krvnih celicah prenašal kisik, kar pomeni manj kisika v življenjsko pomembnih organih, kar pomeni tudi odmiranje celic. Zato kadilci težko tečejo v hrib in so hitro zasopihani.

FORMALDEHID

Karcinogen

Formaldehid se uporablja za balzamiranje trupel. Razen tega pa povzroča raka.

ARZEN

Strup

Saj ste že kdaj brali kakšno kriminalko? Arzen je kovina, uporablja pa se v pesticidih. Pridelovalci tobaka uporabljajo pesticide, da bi zaščitili svoj pridelek, ti pa potem preidejo v rastlino in v cigarete. In v telo kadilca.

CIANID

Strup

To je strup, ki so ga nacisti uporabljali v plinskih celicah. V majhnih količinah, kot ga najdemo v cigaretah, pa povzroči odmiranje drobnih laskov, ki čistijo pljuča. Tako se strupi v pljučih začnejo nalagati.

KADMIJ

Strup

Kadmij je r e s strupen. Je težka kovina, ki pomaga poganjati avtomobilske akumulatorje.
Vsaj 20% kadmija iz cigareta preide pri kajenju v pljuča.

FOSFOR

Strup

Fosfor se, razen v naravi, nahaja še v gnojilih in pralnemu prašku. Zastrupljanje s fosforjem razdraži in vname sluznico, v daljšem časovnem obdobju pa razkroji kostno tkivo.

 

KAJ POMENIJO OZNAKE NA OVOJU?

Od 1. januarja 2004 je za Republiko Slovenijo in države članice Evropske unije, od 1. januarja 2007 pa tudi za izvoz v druge države, prepovedana proizvodnja in prodaja cigaret, ki vsebujejo več kot:

  • 10 mg katrana na cigareto;
  • 1 mg nikotina na cigareto;
  • 10 mg ogljikovega monoksida na cigareto.
oznake
V Sloveniji proizvodnjo, prodajo in uporabo tobaka in tobačnih izdelkov določa Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (ZOUTI).